Banner Promo

Přehled nejvýznamnějších změn pravidel od nové sezony 2021/22

Datum publikování:

Foto: ilustrační     Text: hokej.cz

Nová pravidla ledního hokeje pro následující sezony jsou dokončením projektu IIHF a top evropských soutěží za spolupráce NHL. Mají strukturu pravidel NHL a pouze v některých procedurálních postupech se od pravidel NHL liší. Dle těchto pravidel budou rozhodovány veškeré top ligy v Evropě, mistrovství světa i olympijské hry. Co konkrétně se od nové sezony 2021/22 mění?

PRAVIDLO 9.6. – HELMY

Helma musí být upevněna tak, aby nemohla spadnout. Pokud spadne bez toho, aby ji hráči proti pravidlům stáhnul soupeř, nebyla upevněna správně. Hráč, kterému během hry spadne helma, musí neprodleně opustit ledovou plochu.

Hráč, kterému během hry spadne helma, ji nesmí zvednout a nasadit si ji znovu na hlavu –⁠ aby tak mohl učinit, musí opustit hrací plochu a vrátit se na hráčskou lavici. Pokud hráč nejedná v souladu s tímto pravidlem, uloží se mu bez varování menší trest.

PRAVIDLO 60 – VYSOKÁ HŮL

Hráč musí mít kontrolu nad svou holí a je za svou hůl zodpovědný. Hráč nicméně nebude potrestán, pokud zasáhne soupeře v rámci normálního nápřahu nebo při dokončení pohybu při střele nebo přihrávce, nebo pokud nechtěně zasáhne protihráče – centra, který je předkloněn při vhazování.

Divoké švihnutí po skákajícím puku se nepovažuje za normální nápřah nebo dokončení pohybu a jakýkoliv kontakt s protihráčem nad úrovní ramen bude příslušně potrestán.

STŘÍDÁNÍ, ODECHOVÝ ČAS, VOLBA MÍSTA VHAZOVÁNÍ

Bránící tým nesmí střídat, vybrat si oddechový čas a útočící tým má možnost volby, na kterém bodě bude provedeno vhazování:

1. Po neúmyslném posunutí branky bránícím hráčem.
2 .V případě, že je puk vystřelen do koncového pásma útočícím týmem z jeho vlastní poloviny a brankář soupeře přikryje puk.
3. Po zakázaném uvolnění.

Útočící tým má navíc možnost volby místa vhazování při zahájení „přesilové hry“.

PRAVIDLO 63.8. – ZÁKAZ STŘÍDÁNÍ

PRAVIDLO 76.6. POSTUP VHAZOVÁNÍ –⁠ PORUŠENÍ

Hráče, kteří přijedou do oblasti vhazování pozdě, a nachází se tím v pozici mimo hru pro nadcházející vhazování, hlavní rozhodčí varuje, jakmile zaujmou pozici ve hře. V tomto případě nebude varován centr provinivšího se týmu za porušení postupu vhazování, ale varován bude trenér. Jakékoliv další takové porušení v utkání má za následek uložení menšího trestu pro hráčskou lavici za zdržování hry provinivšímu se týmu. Tento trest se ohlásí jako menší trest pro hráčskou lavici za zdržování hry – pomalý příjezd na vhazování.

PRAVIDLO 85.5 – MÍSTO VHAZOVÁNÍ

Pokud puk opustí hřiště, provede se následné vhazování na nejbližším bodě pro vhazování v pásmu, kde došlo k poslednímu kontaktu hráče s pukem, včetně toho, když se jednalo o kontakt útočícího hráče v útočném pásmu. Pokud se však útočícím tým dopustí současně přestupku proti pravidlům (vysoká hůl, odpálení puku rukou, ofsajd apod.), vhazuje se mimo útočné pásmo.

PRAVIDLO 83 – OFSAJD

NEJDŮLEŽITĚJŠÍ ZMĚNY – BRANKÁŘ

PRAVIDLO 63.2. ZDRŽOVÁNÍ HRY

Menší trest za zdržování hry se uloží:
(VI) Brankáři, který „vyjede” z brankoviště, aby se pokusil dojet puk dříve než útočící hráč a místo odehrání puku na puk skočí, čímž způsobí přerušení hry; je dovoleno, aby brankář vyjel z brankoviště za účelem „zmenšení střeleckého úhlu” a po zákroku proti střele, pokud mu puk vypadne, ho přikryl.

Menší trest za zdržování hry se uloží:
(VII) Brankáři, který není pod tlakem protihráče a v brankovišti úmyslně padne na puk nebo jej stáhne k tělu nebo drží nebo umístí puk na jakoukoli část branky takovým způsobem, že způsobí přerušení hry;

PRO VÝKLAD TOHOTO PRAVIDLA SE POUŽIJE NÁSLEDUJÍCÍ VÝKLAD: BRANKÁŘ SMÍ PUK PŘIKRÝT, POKUD JE PUK NEBO BRANKÁŘ ČÁSTÍ SVÉHO TĚLA V BRANKOVIŠTI. NESMÍ VŠAK PUK PŘIKRÝT A STÁHNOUT SI HO Z „NELEGÁLNÍ“ POZICE DO BRANKOVIŠTĚ.

PRAVIDLO 1 – HRACÍ PLOCHA

PRAVIDLO 63.2. – ZDRŽOVÁNÍ HRY – BRANKÁŘSKÝ LICHOBĚŽNÍK

PRAVIDLO 63.7. – PŘIZNANÝ GÓL

V případě, že je branka posunuta bránícím hráčem, ať už “úmyslně”, nebo “neúmyslně”, předtím, než puk přejde brankovou čáru v místě, kde branka normálně je, může hlavní rozhodčí přiznat gól. Aby v takové situaci mohl být přiznán gól, musí být branka posunuta bránícím hráčem, útočící hráč musí mít před posunutím branky bezprostřední příležitost ke skórování a musí být rozhodnuto, že by puk přešel do branky v místě, kde je obvykle branka.

PRAVIDLO 37.3. – GÓLOVÉ SITUACE PODLÉHAJÍCÍ ZKOUMÁNÍ ZÁZNAMU

(IX) Zda puk přešel do branky při pokračující hře, ačkoliv rozhodčí již zapískal poté, co ztratil puk z dohledu, ale výsledek akce tím nebyl ovlivněn.

V TOMTO PŘÍPADĚ PROBÍHÁ ZKOUMÁNÍ SITUACE STEJNĚ JAKO PŘI TRENÉRSKÉ VÝZVĚ A KONEČNÉ ROZHODNUTÍ UČINÍ HLAVNÍ ROZHODČÍ.

Kompletní znění pravidel od sezony 2021/22 »

NADCHÁZEJÍCÍ ZÁPAS

POSLEDNÍ ZÁPAS

Tabulka A tým 2023/2024

PozTýmZVVPPPPB
7Bílí Tygři Liberec5224342182
8Mountfield HK52168111775
9HC VÍTKOVICE RIDERA5218582172
10HC Olomouc5216762368
11HC Energie Karlovy Vary5214832761