Banner Promo

HC Sparta Praha – HC VÍTKOVICE RIDERA

Datum publikování:
:

Výsledky

TýmI.II.III.GVýsledek
HC Sparta Praha1214Výhra
HC VÍTKOVICE RIDERA0112Prohra

Podrobnosti

Datum Čas League Sezóna Kolo
4.2.2020 18:30 A tým 2019-2020 48

Report

SPA – VIT 4:2: Předehrávka Vítkovicím nepomohla, body bere Sparta

Vítkovičtí neproměnili úterní předehrávku na ledě Sparty v bodový úspěch. Ostravané po čtyřech výhrách zůstali bez bodu, Pražané úřadovali především v přesilových hrách, modro-bílí zklamali v zakončení.

HC Sparta PrahaVítkovičtí navzdory reprezentační přestávce jeli do Prahy bojovat o důležité body pro záchranu v předehrávce 48. kola, která srovná počet utkání Ostravanů s posledními Pardubicemi. V bitvě proti Spartě se museli modro-bílí obejít bez zdravotně indisponovaného Miroslava Indráka a i bez obránce Blaže Gregorce, který se už hlásil na srazu slovinského národního týmu pro olympijskou kvalifikaci.

V utkání se samozřejmě chtěli předvést především domácí svěřenci staronového trenéra Miloslava Hořavy, hned v první minutě, kromě střely Rouska, to na ledě hodně jiskřilo, nejprve se v rozmíšce potkali Schleiss a Forman a po další strkanici šli na trestnou lavici Buchtele a Dudas. Po mezihře se vrátili z trestné lavice oba hříšníci, Jan Buchtele si nabruslil na modrou na pobídku Tomáše Pavelky a chladnokrevně proměnil svou příležitost – 1:0. Korekce stavu mohla přijít ze strany Vítkovic okamžitě, Rastislav Dej zůstal před Matějem Machovským osamocen, ale sparťanského brankáře neprostřelil. Do brejku se záhy dostal i Tomáš Kubalík a navzdory tlaku dvou obránců se dostal do zakončení, ale také na vyrovnání nedosáhl. To vše se uskutečnilo v pouhých šesti minutách. Ostravané se následně snažili o aktivnější hru, více se tlačili do útočného pásma, měli lepší pohyb, rychleji kombinovali, do zakončení jako takového se ale dostávali sporadicky i díky velice konsolidované obraně Sparty. První přesilovku v zápase si ve 12. minutě zahráli právě domácí, což je vrátilo do aktivního postavení v utkání. Lukáš Pech si najel na pas Pavelky a měl před sebou volný prostor, Miroslav Svoboda ale tentokrát střelu vystihl a zakročil. V 16. minutě byli domácí blízko navýšení vedení, Rousek před téměř prázdnou bránou posunul na Sukeľa, který ale z druhé vlny neuspěl, přestřelil. Vítkovičtí znovu předvedli dobrou obrannou hru v závěru první třetiny, kdy ubránili i druhou početní výhodu Sparty.

Chuť útočit zůstala Spartě i po přestávce a druhou třetinu otevřel dravý výpad Lukáše Rouska. Jenže přemíra snahy na domácí straně znamenala i první brzké vyloučení a tedy první početní výhodu pro Vítkovice. Roberts Bukarts při ní zůstal u levé tyče, ale ani natřikrát neprotlačil puk přes rozklek Machovského. Ve 25. minutě měla Sparta k dispozici přečíslení dvou proti jednomu, Lukáš Pech ale netrefil puk ideálně. Hned poté zůstali naopak před Machovským Bukarts s Rosandičem, ale ani chorvatský zadák se slovenským pasem netrefil kotouč. Hra v druhé třetině se odbývala vcelku rychle, Pražané měli navrch, kombinovali v útočném pásmu mnohem častěji. V polovině utkání se přes obranu Vítkovic prosadil Pšenička, proti Svobodovi ale takový úspěch neměl. Na druhé straně se předvedl i Machovský, když zachytil prudkou ránou Werbika. Ostravané se ale udrželi v útoku, Jan Hruška nabil Robertsi Bukartsovi, jehož dělovka už ale Machovského překonala, vymetla horní růžek sparťanské klece – 1:1. Remíza vydržela pět minut. Změnu stavu mělo na svědomí další vyloučení na vítkovické straně. I když ostravská čtveřice dokázala ohrozit Machovského, byli to domácí, kdo slavil, Jan Buchtele vybruslil zpoza brány a prostřelil Svobodu podruhé v tomto utkání – 2:1. Modro-bílí se nechtěli se ztrátou smířit, ale Pražané znovu dokázali kontrolovat dění na ledě. A své vedení i potvrdili. Ve 38. minutě se prodral opět Buchtele do zakončení, Svoboda odrazil ramenem, ale dojíždějící Miroslav Forman dorazil v rychlosti pod víko vítkovické klece – 3:1. Rozhodčí si nebyli jisti, zda vše proběhlo podle pravidel, takže se rozhodli se poradit s kolegou u videa, který platnost branky potvrdil.

Vítkovicím nebylo nic platné, že po většinu druhé periody byly herně na výši. Sparta dokázala využít své šance a Ostravané potřebovali zabrat hlavně na straně koncovky, aby mohli pomýšlet na bodový zisk z pražského ledu. Hra se značně kouskovala a bylo vidět, že hosté se chtějí o svou šanci poprat. Po šanci Rouska se opět předvedl Svoboda, nicméně byla z toho i další přesilovka pro Spartu. A v ní opět úřadovala. Střelu Košťálka dokázal z předbrankového prostoru pohotově dorazit Miroslav Forman – 4:1. Jen pár chvil na to demonstroval střelecké trápení hostů Tomáš Kubalík, který byl ve výborné palebné pozici před Machovským, jenže ani on se radovat nemohl. Dalším důkazem blíže popsaného byl únik Buchteleho ve vlastním oslabení, Svoboda odolal a na ledě se strhla hodně ostrá strkanice, ale vyloučení na straně domácích hosté nepotrestali a čas jim mezitím protékal mezi prsty. Nápor Sparty nepolevoval a každý atak byl pro Ostravany hodně nepříjemný. Přesto se v 53. minutě vyřítili na domácí klec Bukarts se zakončujícím Lakatošem, ale změnu skóre to na svědomí nemělo. Pražané následně znovu přesunuli hru do útočného pásma a modro-bílí byli pod tlakem. Necelé dvě minuty před koncem přesto dokázali Vítkovičtí korigovat, rána Jesse Dudase zpoza kruhu, s následnou tečí Alexandre Malleta, je dostala na rozdíl dvou branek – 4:2. Vítkovičtí si okamžitě vybrali oddechový čas a po krátké mezihře šli také do šesti bez brankáře. Času ale zbývalo žalostně málo. Sparta dotáhla své snažení do úspěšného konce. Naopak Vítkovice po čtyřech výhrách zůstaly bez bodu a předehrávka na pražském ledě jim v boji o záchranu mnoho nepomohla.

 

 

Ohlasy trenérů po utkání

Jaroslav Hlinka (HC Sparta Praha): Myslím, že jsme od začátku až do konce hráli dobře. Ve druhé třetině jsme dali důležitý gól z přesilovky. Ten byl podle mě zlomový, odskočili jsme na 3:2. Pak jsme si zápas kontrolovali. Chceme klukům poděkovat za velmi dobrý výkon a za tři body.

Mojmír Trličík (HC VÍTKOVICE RIDERA): Viděli jsme zasloužené vítězství Sparty. Náš výkon byl dobrý pouze ve druhé třetině, a to na rozjetou Spartu nestačilo. Góly, které padly, byly přesně takové, o kterých jsme si mysleli, že takhle můžeme bodovat. Brejky, přesilové hry. Podařilo se to domácím. Ve třetí třetině jsme chtěli hrát na tři lajny, ale dostali jsme gól na 1:4. Otáčet proti rozjeté Spartě je pak těžké. Hráli jsme totální vabank, jakousi naději jsme získali gólem na 4:2, ale času už bylo málo.

 

 

Tipsport Extraliga

HC Sparta Praha – HC VÍTKOVICE RIDERA 4:2 (1:0, 2:1, 1:1)

Branky: 4. Buchtele (Pavelka), 35. Buchtele (Forman, Pech), 38. Forman (Buchtele), 43. Forman (Košťálek) – 31. Bukarts (J. Hruška), 58. Mallet (Dudas). Rozhodčí: Šindel, Šír – Klouček, Ganger. Vyloučení: 3:5. Využití: 2:0. Diváci: 5 684. Střely na branku: 33:20

HC Sparta Praha: Machovský – Kalina, Blain, Jeřábek, Pavelka, Dvořák, Košťálek – Rousek, Sukeľ, Řepík – Kudrna, Smejkal, Říčka – Buchtele, Pech, Forman – Kropáček, Pšenička, Dvořáček

HC VÍTKOVICE RIDERA: M. Svoboda – Štencel, Trška, Rosandič, Dudas, Výtisk, R. Černý, L. Kovář – Bukarts, J. Hruška, Lakatoš – Baláž, Roman, Schleiss – Dej, R. Veselý, Mallet – Dočekal, Werbik, T. Kubalík

Místo zápasu

O2 aréna
Českomoravská 2345/17, Libeň, 190 00 Praha-Praha 9, Česko

NADCHÁZEJÍCÍ ZÁPAS

POSLEDNÍ ZÁPAS

Tabulka A tým 2023/2024

PozTýmZVVPPPPB
7Bílí Tygři Liberec5224342182
8Mountfield HK52168111775
9HC VÍTKOVICE RIDERA5218582172
10HC Olomouc5216762368
11HC Energie Karlovy Vary5214832761