Banner Promo

HC VÍTKOVICE RIDERA – HC Energie Karlovy Vary

Datum publikování:
:

Výsledky

TýmI.II.III.GVýsledek
HC VÍTKOVICE RIDERA0314Výhra
HC Energie Karlovy Vary0202Prohra

Podrobnosti

Datum Čas League Sezóna Kolo
24.2.2019 16:00 A tým 2018-2019 48

Report

VIT – KVA 4:2: Nervy, dřina, ale tři body. Spasitelem kapitán Olesz

Nebylo to vůbec snadné, utkání nebylo nijak pohledné, ale důležité je, že jej Vítkovičtí zvládli. Ostravané v těžkém utkání proti houževnatým Varům ztratily vedení, ale nakonec se jim podařil úspěšný obrat, který řídil dvěma góly během 21 vteřin kapitán Rostislav Olesz. Obránce Jan Výtisk nastoupil k 1000. extraligovému zápasu, oslavil jej třemi týmovými body, gólovou nahrávkou a málem i proměněným samostatným únikem.

Domácí trojzápas hokejistů Vítkovic vyvrcholil nedělním střetnutím s Karlovými Vary. Pro modro-bílé se až tak nic nezměnilo, dále pokračovali ve snažení udržet se v šestce a zajistit si tak přímý postup do play off. V sestavě došlo oproti pátečnímu derby k minimálním obměnám – do sestavy se po uzdravení vrátil obránce Jaroslav Mrázek. Utkání mělo velice slavnostní předznamenání, když na jeho úvodu obdržel při speciálním ceremoniálu Jan Výtisk dres s číslovkou 1000 za 1000 extraligových utkání.

Po dlouhé oslavě jubilejního startu vítkovického borce Výtiska se rozjelo utkání spíše pomaleji. Oba týmy byly připraveny především v obranných pozicích a nechtěly se dopouštět na defenzivní straně zbytečných chyb. To bylo důvodem, proč útoky najížděly takzvaně do plných. Více evidentnějších příležitostí si díky poziční převaze a také přesilové hře vytvořili domácí. Aktivitou hýřil především útok Šimona Stránského, jenže šestnáctiletý mladík v bráně Energie Jan Bednář dokázal s podporou svých starších kolegů udržet v první dvacetiminutovce čisté konto. Patrik Bartošák byl nucen likvidovat devět pokusů soupeře, ale především ze střední až velké vzdálenosti. Vzruch tak v závěru první periody způsobil alespoň ostrý, ale dle posouzení rozhodčích čistý hit, který domácí Rostislav Olesz uštědřil zkušenému zadákovi Varů Vladimíru Sičákovi.

Bezbrankovou první třetinu následovala střelecká perioda. Začaly ji mnohem lépe Vary, a to velkou převahou v útočném pásmu. Efektivitu ale prokázali domácí, když se ve 23. minutě dokázali vymanit ze sevření a také otevřít skóre. Individuální akci předvedl Lukáš Kucsera, který s pukem povyjel z útočné třetiny, vrátil se a ranou z jízdy zpoza kruhů prostřelil Bednáře – 1:0. Jenže lehčí pro modro-bílé vstřelenou brankou zápas rozhodně nezačal být. Vary odpověděly rychle, když tlak v pásmu zužitkoval David Gríger tečí Sičákovy střely, Bartošák měl zcela zakrytý výhled – 1:1. A mělo být domácím ještě hůř. Vary opět zatlačily, střelu Vladimíra Emingera vyrazil Patrik Bartošák před sebe do Jana Výtiska, od kterého se puk odrazil do brány – 1:2. Vítkovičtí následně nezužitkovali dvě početní výhody a z ochozů Arény se na ně začal snášet pískot. Dostali se do křeče, ale statečně a především úspěšně s ní bojovali. Změnu kurzu přinesla 36. minuta, útok vedený Patrikem Zdráhalem neskončil i přes postavení Lukáše Kucsery před prázdnou bránou gólem, ale dodal energii. Pak zavelel k obratu kapitán Rostislav Olesz. Nejprve dorazil nastřelenou tyč Jakuba Lva a srovnal – 2:2. Pak se v dalším útoku protlačil před bránu a dorážel Výtiskovu střelu – 3:2. Góly Olesze dělilo pouhých 21 vteřin a Ostravané se vrátili do vedení. Mohli je ještě do pauzy navýšit, ale Bednář si závěr druhé periody pohlídal.

Vítkovice neztratily nic ze své aktivity během přestávky. V úvodu třetí části byly haldové po navýšení skóre, blízko tomu byl Radoslav Tybor, který ujel v samostatném úniku, zkusil kličku, ale Bednář svým rozklekem pohlídal prostor u pravé tyče. Pak to byl znovu Tybor, kdo se snažil protlačit puk z brankoviště, jenže to s důrazem přehnal a Vary si zahrály první početní výhodu zápasu. Vlastně dostali k dispozici dvě v krátkém časovém sledu po sobě. V té první byli hosté velice aktivní, pohybem, střelecky, opravdu do Ostravanů bušili. Ti naopak blokovali střely, drželi se. Ze druhé výhody toho hosté mnoho neodehráli, sami se provinili a museli rovněž do čtyř. Ve zkrácené přesilovce pak úřadovali modro-bílí, hodně se tlačili do brány, ale Bednář puk před čarou udržel. Hra se začala přelévat, Energetici dostáli svému jménu a rozhodně neztratili energii, ani chuť s utkáním něco udělat. Pojistku zápasu mohl dát jubilant Výtisk, když se mu podařilo prolomit blok v obranném pásmu a mohl se sám vydat vstříc bráně, dokonce jej v přečíslení zdvojil Patrik Zdráhal, zkušený obránce ale vzal zakončení na sebe, zkusil kličku mezi betony, ale o generaci mladší brankář Bednář jeho pokus vystihl. Vítkovické čekala ještě těžká práce, kterou znásobilo další vyloučení. V oslabení byli znovu velice obětaví. Hostující kouč Martin Pešout si vybral oddechový čas a odvolal brankáře, v 58. minutě se tak hrálo z pohledu hostů šest na čtyři. Vítkovičtí vzdorovali statečně, po návratu do pěti se mohli pokusit ohrozit i prázdnou klec. Po rychlé kombinaci přes střední pásmo měl čtvrtý gól na holi Jakub Lev, ale jeho střela zpoza kruhu jen lízla konstrukci z vnější strany. Naštěstí nepřesnost se domácím nevymstila, o pár okamžiků později to bylo se zakončením v pásmu Varů také trochu problematické, ale nakonec Petr Šidlík puk do odkryté klece napálil a pojistil výhru Vítkovic – 4:2. Ostravané určitě nepředvedli nejkrásnější výkon a zápas sezony, nicméně tři body na jejich kontě přibyly, což po těžkém pátečním derby bylo hodně důležité.

 

Ohlasy trenérů po utkání

 

Tipsport Extraliga

HC VÍTKOVICE RIDERA – HC Energie Karlovy Vary 4:2 (0:0, 3:2, 1:0)

Branky: 23. Kucsera, 37. Olesz (Lev, Dej), 38. Olesz (Výtisk), 59. Šidlík (Schleiss) – 25. Gríger (Sičák, T. Rachůnek), 27. Eminger (Skuhravý). Rozhodčí: Mrkva, Hejduk – Lederer, Gebauer. Vyloučení: 3:4.  Bez využití. Diváci: 4 250. Střely na branku: 39:28

HC VÍTKOVICE RIDERA: Bartošák – Výtisk, Trška, Šidlík, Gregorc, Mrázek, Hrabal, T. Černý – Olesz, Lev, Dej – Schleiss, Roman, Tybor – D. Květoň, Poletín, Szturc – Kucsera, Š. Stránský, Zdráhal

HC Energie Karlovy Vary: Bednář – Plutnar, Sičák, Eminger, Kozák, Podlipnik, Rohan, Šafář – T. Rachůnek, Gríger, Kohout – J. Černý, R. Vlach, T. Mikúš – Balán, Skuhravý, Gorčík – Stloukal, Kverka, Šik

 

 

Místo zápasu

OSTRAVAR ARÉNA
Ruská 3077/135, Zábřeh, 700 30 Ostrava-Ostrava-jih, Česko

NADCHÁZEJÍCÍ ZÁPAS

POSLEDNÍ ZÁPAS

Tabulka A tým 2023/2024

PozTýmZVVPPPPB
7Bílí Tygři Liberec5224342182
8Mountfield HK52168111775
9HC VÍTKOVICE RIDERA5218582172
10HC Olomouc5216762368
11HC Energie Karlovy Vary5214832761